Language:
მთავარი | კონტაქტი | Facebook გვერდი


მთავარი პროდუქცია საინტერესო კონტაქტი

წითელი წიწაკა

 

წარმოადგენს ერთწლოვანბალახოვან მცენარეს ძაღლყურძენასებრთა ოჯახიდან, რომელიცსიმაღლეში იზრდება 60 სანტიმეტრამდე. აქვს სწორმდგომი ღერძი და ზემო ნაწილში განტოტვილია.ისხამს თეთრ ერთეულ ყვავილებს, ხოლო ნაყოფი მრავალთესლიანი კენკრაა, წითელი ან მუქი წითელი, მრგვალი ან წაგრძელებული.წითელი წიწაკის სამშობლო ტროპიკული ამერიკაა. საქართველოში გვხვდება ქუთაისური და სხვა ადგილობრივი ჯიშები. წიწაკას იყენებენ როგორც კულინარიაში ასევე სამკურნალოდ - წიწაკა სტიმულს აძლევს კუჭის წვენს, აუმჯობესებს საკვების გადამუშავებას; გარეგანად გამოიყენება სისხლძარღვების გაგანიერებისას; წვენს ხმარობენ ქვეწარმავლების ნაკბენების სამკურნალოდ და ა.შ.


100გ წითელი წიწაკა შეიცავს
ნივთიერებებს:
წყალი - 12,5გ; ცილები - 10,4გ; ცხიმები - 3,3გ; ნახშირწყლები - 38,6გ


ვიტამინებს:
ვიტამინი A(ბეტა-კაროტინი) – 310მკგ
ვიტამინი B1 – 0,11მგ
ვიტამინი B2 (რიბოფლავინი) - 0.18მგ
ნიკოტინმჟავა (ვიტამინი B3 ან ვიტამინი PP) - 0.143მგ
ვიტამინი B4 – 11.3მგ
ვიტამინი B5 – 1.4მგ
ვიტამინი B6 (პირიდოქსინი) – 0.291მგ
ფოლიუმის მჟავა (ვიტამინი B9) - 17მკგ
ვიტამინი C (ასკორბინის მჟავა) - 21მგ
ვიტამინი E (ტოკოფეროლი) – 1,04მგ
ვიტამინი K  - 163,7მგ


მაკრო და მიკროელემენტებს:
ალიუმი - 1329მგ; კალციუმი - 443მგ; მაგნიუმი - 171მგ; ნატრიუმი - 20მგ
ფოსფორი - 158მგ.
რკინა - 9,71მგ; მანგანუმი - 12,75მგ; სპილენძი - 1,33მგ; სელენი - 4,9მკგ
თუთია - 1,19მგ;  ფტორი - 34,2მკგ


კალორიულობა:
100 გ წითელი წიწაკა შეიცავს - 251  კკალ.


скачать dle 12.0