წარმოადგენს მრავალწლოვან ტროპიკულ მცენარეს. იზრდება
როგორც მცოცავი ბუჩქები. მისი გამხმარი ნაყოფი საუკეთესო სუნელ-სანელებელია და ფართოდ
გამოიყენება როგორც კულინარიაში ასევე მედიცინაში
- სხვადასხვა დაავადებების სამკურნალოდ. პილპილის სამშობლო ინდოეთია, თუმცა ბუნებრივად იზრდება სამხრეთ-აღმოსავლეთ
რაიონის სხვა ქვეყნებშიც. შეიცავს ალკალოიდ პიპერინს და ეთეროვან ზეთებს, რაც განაპირობებს
მის უნიკალურ გემოს და სუნს.
USDA Nutrient Database მონაცემრბით 100გ შავი
პილპილი შეიცავს
ნივთიერებებს:
წყალი - 12.5გ; ცილები - 10.4 გ; ცხიმები - 3.3გ
ნახშირწყლები - 38.6გ; ნატრიუმი - 3.4გ
ვიტამინებს:
ვიტამინი A (ბეტა-კაროტინი) – 310მკგ
ვიტამინი B1 – 0.1მგ
ვიტამინი B2 (რიბოფლავინი) - 0.18მგ
ნიკოტინმჟავა (ვიტამინი B3 ან ვიტამინი PP) - 1.143მგ
ვიტამინი B4 - 11.3მგ
ვიტამინი B5 - 1.4მგ
ვიტამინი B6 (პირიდოქსინი) - 0,291მგ
ფოლიუმის მჟავა (ვიტამინი B9) - 17მკგ
ვიტამინი C (ასკორბინის მჟავა) - 21მგ
ვიტამინი E (ტოკოფეროლი) - 1.04მგ
ვიტამინი K - 163,7გ
მაკრო და მიკროელემენტებს:
კალიუმი - 1329მგ; კალციუმი - 443მგ; მაგნიუმი - 171მგ; ნატრიუმი - 20მგ
ფოსფორი - 158მგ.
რკინა - 9.71მგ; მანგანუმი - 12.75მგ; სპილენძი - 1.33მგ; სელენი - 4,9მკგ;
თუთია - 1.19მგ; ფტორი - 34.2მკგ
კალორიულობა: 251კკალ.
скачать dle 12.0